Země na talíři – audiokniha
V knížce „Země na talíři – průvodce ohleduplnou spotřebou“ jsme se podívali na spotřebu toho, čemu se někdy nehezky říká rychloobrátkové zboží. Pod tímto souhrnným názvem se skrývají zejména potraviny, ale i další potřeby využívané v domácnosti. Možná se zdá, že jich není mnoho, ale nakupujeme je často, pravidelně a tím, že je prakticky ihned spotřebujeme, tak tu hromadu zkrátka a dobře nevidíme. A ještě hůře si umíme představit všechny suroviny, energii (a s ní spojené dopady na klima) i lidskou práci, která je za tím, co si z regálů v ochodech skládáme do našich nákupních košíků.
Jíst musíme, o tom není sporu. I úklid, mytí nádobí a praní prádla tak nějak patří k činnostem, bez kterých bychom se jen obtížně obešli. Přesto existují možnosti, jak naší spotřebou opotřebovávat naší planetu o trošku méně.
Nechceme nikomu nic diktovat, ostatně by to bylo spíše ke škodě věci, jak třeba zjistili oxfordští vědci, o jejichž poznatcích se mimochodem dočtete v jedné z kapitol. Chtěli bychom spíše vyvolat zamyšlení se nad naší stávající spotřebou, jejími dopady a snad i nějaké úvahy o možné změně. Ve většině kapitol poukazujeme na příklady negativních dopadů konkrétního druhu spotřeby na životní prostředí a nabízíme i možné šetrnější alternativy.
Jsme obklopeni všudypřítomnou reklamou, a tak jsme si nemohli odpustit kapitolu o stále více se rozšiřujícím značení. To bohužel způsobuje i nepřehlednost pro běžného spotřebitele. Dotýkáme se tak dosud méně známé, ale přesto významné problematiky zavádějících, matoucích a někdy i klamavých značení environmentálního dopadu výrobků. Snažíme se ukázat a vysvětlit „jemné“ rozdíly mezi seriózním značením a pouhým tvrzením výrobců či obchodníků. Na příkladech poukazujeme na skutečný význam některých slov, která se v tomto honu na zákazníka používají.
A co se v naší knížce dočtete, lépe řečeno, co v ní uslyšíte?
- Jak je to s obaly a co putuje přes nákupní košík zase do popelnic. Jak to změnit? A opravdu je potřeba všechno vyhazovat?
- Pár slov o značkách – je opravdu vše tak “eko” jako se nám to snaží výrobci namluvit? A chápeme všechna reklamní sdělení správně?
- O emisích skleníkových plynů čteme a slyšíme skoro každý den. Ale víme, že třeba náš nedělní oběd může vytvořit spoust emisí více než výlet autem k babičce?
- Víte, že jeden šálek kávy a kostička čokolády znamená spotřebu téměř 350 litrů vody? O náročnosti naší spotřeby na zdroje stále vzácnější vody vypovídá vodní stopa.
- Dopravní zátěž spotřeby (dopady dopravy z dovozu i zátěž z takzvané poslední míle)
Na závěr knížky vás seznámíme s několika ověřenými zdroji, které ocení vážnější zájemci o téma šetrné spotřeby.
Ať se vám knížka líbí a přinese i informace důležité pro rozhodování.
Stáhněte si jednotlivé kapitoly audioknihy do svého zařízení (soubory MP3)
Chcete si brožurku raději přečíst?
Publikace ke stažení v PDF je zde